joi, 18 octombrie 2012

Incalzirea iazului ornamental si cu pesti iarna





Doresc un sistem de incalzire a apei iazului care sa NU fie conectat la vre-o pompa.

Necestitatea mentinerii iazului neinghetata pune cateva intrebari:
In mod normal iazurile ornamentale cu plante dar ci cele cu pesti nu necesita sa fie tinute fara gheata. Majoritatea pestilor (crapi Koi, carasi aurii, etc) vor supravietui fara probleme in apa rece.

Exista sisteme de incalzire a iazului autonome care au la baza schimbatoare de caldura de la incalzirea centrala a cladirilor din vecinatate.

Exista sisteme de incalzire cu panouri solare. se utilizeaza automatizat, cu schimbatoare de caldura.
Au eficienta ridicata, dar in zilele friguroase si inorate, utilitatea lor poate fi destul de modesta. Reusesc, insa, sa topeasca gheata daca soarele apare pe cer.
Acestea pot fi construite chiar si artizanal cu un pic de indemanare.


Exista instalatii speciale, automatizate, sofisticate si destul de scumpe, utilizate in general in ferme piscicole.  Dar si acestea au, in general, limitari.  Fiind incalzitoare de piscina cu compresor, nu toate au capacitatea de a functiona la temperaturi scazute, deci exact atunci cand ar fi nevoie cel mai mult

 Daca nu este necesara mentinerea complet dezghetata a luciului apei din iaz



Majoritatea incalzitoarelor sunt destinate pentru a mentine o copca de gheata deschisa,  pentru aerarea, degazarea apei de sub gheata.
Incalzitorul Velda, de 300W poate tine o copca deschisa toata perioada iernii, in orice conditii meteo. In iazurile mai reci poate mentine neinghetata o suprafata destul de mare din iaz.
Exista si sisteme montate in interiorul filtrelor, dar acestea sunt dedicate special pt anumite tipuri de filtre (ex. Velda).
Insa pentru zonele montane, mai reci, incalzirea poate sa fie destul de costisitoare.  Daca doriti ca iazul Dvs sa nu inghete pe perioada de iarna, acest lucru poate insemna multi kW de energie electrica.  

Pentru noi, inghetarea iazului nu are relevanta prea mare. Ceea ce este important, este mentinerea unei guri de ventilatie deschise pe perioada de iarna. Copca de polistiren este foarte simpla si ajuta in acest mod:
puteti citi mai multe aici despre copca de gheata si despre intretinerea pe perioada de iarna:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.