miercuri, 10 noiembrie 2010

Protejati iazul contra inghetului cu copca de polistiren

Protejati iazul cu pesti iarna.
Asigurati-va din timp contra inghetului cu copca de polistiren.

Copca de polistiren este cea mai la indemana posibilitate de a va proteja iazul contra inghetului complet. In cazul iazului nu este nevoie de a mentine luciul apei complet neinghetat ci a mentine doar un singur orificiu deschis.
Motivul este simplu.

O cantitate enorma de frunze, resturi de plante, pamant si namol, hrana nedigerata, fecale ale animalelor acvatice, etc se sedimenteaza la fundul iazului si intra in descompunere anaeroba, emanand gaze toxice. Daca luciul apei este complet inghetat, aceste gaze toxice raman dizolvate in apa iar concentratia lor va creste in timp, ajungand la un nivel periculos pentru pesti si alte vietati acvatice.
Utilizarea unei pompe de recirculare pe perioada de iarna nu este recomandata: Consumul exagerat si inutil este doar unul din aspecte. O pompa va rascoli straturile termice din apa, ducand la racirea excesiva a apei din zonele adanci, implicit la afectarea serioasa a pestilor. Daca utilizati o pompa, va recomand utilizarea unei pompe de apa de mici dimensiuni ipreuna cu o diuza venturi, pt aerare. Aceasta pompa va fi montata imediat sub luciul de apa, pentru considerentele deja amintite.





O pompa de aerare
este, la fel, binevenita. Montata la adancime mica, miscarea puternica a apei in zona de refulare va impiedica inghetarea apei in acea zona. Mai jos va prezentam utilizarea unei pompe de aerare combinata cu copca de polistiren

Principiu de functionare pt copca de polistiren anti-inghet

Polistirenul este un bun izolator.
Copca este alcatuita din doua parti: un inel ce pluteste pe apa si un capac.
Copca fiind amplasata pe luciul apei va fi inglobata in gheata dar sub capac va ramane izolat, apa nu va ingheta decat in conditii extreme
Copca nu trebuie sa fie montata neaparat la mijlocul iazului. Va fi ingreunata verificarea ei. Montati copca de polistiren aproape de tarm.

Cum sa montam o copca de polistiren?

Copca de polistiren simpla

Copca Basic 25 (25cm diametru) este compusa din doua parti. Inelul inferior este partea care intra in contact cu apa. Copca contine mai multe orificii in care va trebui sa puneti pietricele pentru a se scufunda un pic in apa. Este important, pentru a evita sa fie expulzata de gheata.
Capacul se pune pe copca si se lasa tot ansamblul in apa. Verificati sa existe distanta intre apa si capac, pt a evita ca si capacul sa fie blocat in gheata ulterior.
Gazele emanate vor iesi prin canalele dintre cele doua parti.

Dupa ce gheata s-a instalat suficient pt ca stratul sa fie destul de solid, ridicati capacul si prin orificiul inelului extrageti un pic de apa. Astfel nivelul apei va scadea un pic. Pelicula de aer ce va desparte gheata formata si apa din iaz are un rol dublu: izolant (previne inghetarea apei de sub gheata) precum si eliminarea si canalizarea gazelor din iaz
Copca de polistiren mare

Aceasta copca de 40 cm diametru contine un tub ce se monteaza in capac cu rolul de cos de evacuare a gazelor. Beneficiul este ca si in cazul in care un strat gros de zapada este depus pe gheata, eliminarea gazelor nu va fi ingreunata (ca si in cazul celului mic)
Copca mai are in dotare un fir de nylon cu care se poate lesta la fundul iazului si/sau ancora la marginea iazului.
Pt iazuri de dimensiuni mari si/sau unde temperaturile coboara mai puternic, acesta copca este cea recomandata




Imbunatatiti eficienta sistemului
Daca sunteti intr-o zona cu temperaturi scazute, sau iarna este prea aspra, combinati acest sistem cu o mica pompa de aerare. Piatra de aerare se monteaza imediat sub copca de polistiren, la o adancime de 20-50cm (nu mai jos pt ca aerul rece sa nu raceasca excesiv apa) Miscarea puternica a apei sub copca va garanta ca aici nu se va forma niciodata gheata.

Copca de polistiren Basic 25 in set cu pompa de aerare


Alte sisteme de prevenire a inghetului

In comert exista multe variante. Internetul este plin de instrumente minune. Unele propun un sistem de incalzire.
Exista sisteme de incalzire ce se monteaza direct in filtre, permitand folosirea filtrului in tot timpul anului. Aceasta posibilitate este recomandata in cazul in care aveti un iaz cu pesti pe care le doriti sa le tineti sub supraveghere pe tot parcursul iernii, eventul iazul se afla in curtea unui hotel, etc. In celelalte cazuri este un moft inutil si scump.
Exista si copca cu rezistenta, consumand 100-300 w si mentine apa topita in jurul lui. sau pompe legate de o copca de polistiren.
Noi am incercat sa va sugeram cele mai simple si mai avantajoase metode de protectie pe timp de iarna

Important
Nu spargeti copca in gheata!
-  Riscati sa spargeti membrana de izolatie
- Socul produs prin spargere vor speria pestii care, fiind in hibernare, vor incepe sa se agite excesiv. In iazurile mici unda de soc va afecta serios pestii. Rezultatul va putea fi moartea pestilor!
Utilizati un recipient cu apa fierbinte amplasata pe gheata. Aceasta va strapunge incet gheata.

Ce fac daca a inghetat apa sub copca?
Daca, totusi, apa a inghetat sub copca, nu este o mare tragedie. Turnati, cu grija apa fierbinte in interiorul inelului si puneti inapoi capacul.
Daca si capacul este blocat (este posibil, mai ales in cazul sistemului cel simplu, mai ales dupa ninsori - topiri - reinghetari) turnati apa calda peste capac, pt a elimina stratul de gheata de pe capac.
Dupa aceea extrageti o mica cantitate de apa din iaz, pt ca stratul de gheata sa se desprinda de iaz - asa cum am amintit anterior.

Cum deschidem o copca daca apa este deja inghetata?

 Niciodata nu spargeti gheata cu tarnacopul! In afara de faptul ca veti sparge membrana de cauciuc, pestii ce se afla in hibernare intra in soc si pot muri. Utilizati mai degraba apa fierbinte pt a decupa gheata

Turnati apa fierbinte intr-un vas amplasat pe gheata
acoperiti vasul pt a pastra caldura in vas
Vasul fierbinte decupeaza gheata


Succes, si o iarna blanda!


www.lac.ro


participati la dezbaterea acestui subiect >

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.