marți, 28 februarie 2012

Pompa de iaz se opreste foarte des De ce? Cum sa remediem problema?

Intrebare:
Am cumparat o pompa de iaz care in ultima vreme se opreste regulat. Dupa cateva minute de functionare pompa se opreste iar dupa cateva minute reporneste.  Am verificat buretele de filtrare, l-am curatat dar nu stiu ce sa mai fac. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Multumesc.



Raspuns:
Daca pompa se supraincalzeste, acest lucru se intampla din cauza sistemului de protectie termica. Protectia termica poate fi un senzor electronic sau cu bimetal.
Daca pompa se supraincalzeste se declanseaza senzorul de protectie termica din interiorul motorului. Acest senzor va recupla circuitul electric doar dupa ce corpul motorului s-a racit indeajuns.
Daca nu interveniti in timp, sistemele bazate pe bimetal pot slabi in timp, iar oprirea motorului va apare chiar la incalziri usoare.
Deoarece acest senzor este incorporat in carcasa, nu poate
fi schimbat. Pompa nu mai poate fi reparata. Service-ul poate refuza preschimbarea pompei pe motiv de intretinere necorespunzatoare. Explicatia este urmatoarea:
Depunerile de piatra si alte sedimente pot provoca blocajul rotorului, dar in marea majoritate a cazurilor, este vorba de o frictiune continua.  Aceasta frictiune genereaza caldura, deci pompa se supraincalzeste.
Prin intretinere regulata aceasta problema poate fi prevenita.
  • Demontati carcasa de filtrare a pompei.
  • Demontati capacul rotorului si extrageti cu grija rotorul.
  • Spalati si detartrati atat rotorul cat si interiorul corpului. 
  • Asigurati-va ca nu exista depuneri, nisip sau alte corpuri ce pot bloca functionarea pompei.
  • Reasamblati pompa.
Nu uitati ca periodicitatea intretinerii depinde de calitatea apei. In unele iazuri interventia trebuie efectuat chiar saptamanal, in timp ce in alte cazuri poate fi suficient 2-3 controale pe an.

 Mai multe despre intretinerea pompelor: in rubrica Intretinerea pompei de iaz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.