marți, 18 ianuarie 2011

Apa de ploaie si iazul ornamental, beneficii si probleme?

Apa de ploaie este considerata de majoritatea proprietarilor de iazuri ca sursa cea mai benefica de apa. Este oare asa, sau exista si probleme...

ploaia acida si efectele ei
Multi considera ca legarea colectoarelor de apa de ploaie la iaz rezolva multe din problemele legate de suplinirea volumului de apa pierdut prin lipsa etanseitatii, evaporarii, absorbtiei, etc. 
Sa fie oare asa? 
Cum volumul de apa provenit din precipitatii are loc rareori atunci cand nivelul apei din iaz ar cere acest lucru, iar un raport  adecvat intre scaderea apei din iaz si volumul precipitatiilor nu poate fi gasit niciodata, bazarea pe acest fenomen este destul de riscant.

Apa de ploaie, poate cauza si probleme pt viata acvatica, atat, pentru microorganisme, alge, plante cat si pt
pesti.

Efectele asupra bio-chimiei apei
O ploaie care va aduce un aport considerabil de apa proaspata in iaz va putea modifica considerabil calitatea apei.
PH-ul apei de ploaie poate varia destul de mult. Ploile sosite dinspre ocean au  un pH de 5.0-5.6; ploile care traverseaza Continentul au un pH de 3.8-4.8; iar ploile locale sunt si mai acide, cu un pH chiar de 2.0  - 2,4 - similar otetului.
Apa devine acida in special din cauza prezentei a doi acizi puternici: acid sulfuric (H2SO4) si acid azotic (HNO3). Acidul sulfuric provine din surse preponderent naturale, ca de pilda vulcani, mlastini (pe urma bacteriilor ce reduc sulfatii) dar si din surse umane, ca de pilda arderea combustibilului fosil, centrale electrice, mineritul unde H2S este prezent.
In ultimii 20 de ani concentratia acidului azotic si acidului sulfuric a scazut semnificativ ce poate fi pusa pe seama cresterii concentratiei de amoniu (provenit in special de pe urma cresterii animalelor) unde amoniul functioneaza ca un bufer in ploile acide, ridicand pH-ul apei.

Efectele asupra Plantelor

Efectele colaterale ale unei ploi torentiale pot fi vazute la plante, prin distrugerea florilor si frunzelor de nufar. Nuferii nu suporta prea bine stropii de apa si nici miscarea apei. Din pacate ambele efecte apar in timpul apei. O ecranare, o protectiei in timpul ploii, poate proteja speciile mai sensibile.

Zambilele de apa si salata de apa sufera pe urma ploilor, pot distruge frunzele, efectele fiind aparitia partilor moarte, maronii pe frunze.  Zambilele nu agreaza apele cu pH ridicat, iar din pacate, ploaia ridica nivelul pH-ului de cele mai multe ori, apa putand deveni destul de alcalina.  Testati nivelul aciditatii iazului Dvs si efectuati reglarile potrivite, daca este necesar. Dupa cateva zile calde, Zambilele isi refac puterile.

Ruperea frunzelor plantelor acvatice (majoritatea sunt destul de fragile) este un alt efect neplacut, provocat de ploile puternice.

Efectul ploilor asupra pestilor?
Asa cum am descris mai sus, apa de ploaie va putea modifica substantial si intr-un timp relativ redus compozitia apei, in ceea ce priveste:

  •  nivelul pH-ului. Pestiilor le convine o aciditate scazuta, cu un pH situat intre 6.5 si 7.5. Iar ploaia acida nu ajuta in nici un fel la mentinerea alcalinitatii apei. In plus acizii ataca sanatatea vietatilor acvatice. (citeste mai multe   WikiEn  sau  WikiRo  referate:  aiciaici)
  • temperatura. Temperatura apei poate suferi schimbari rapide pe urma unei ploi abundente, resimtita de pesti.
  • salinitatea apei. O salinitate este necesara in apa, De multe ori se recomanda suplinirea cu sare bruta a apei din iaz pt tratamente, stoparea cresterii algelor, etc.  O modificare brusca a salinitatii apei va putea avea efecte devastatoare pt vietatile acvatice, in special in cazul pestilor care vor prezenta, din cauza osmozei, simptome similare cu deshidratarea sau dilutia accentuata a apei.
  • conductivitatea datorata modificarilor ionilor ce compun apa.
  • continutul de gaze (oxigen, CO2, etc). O ploaie puternica apare pe fondul scaderii presiunii atmosferice, ce permite degajarea unei cantitati mai mari de gaze din apa. Astfel poate aparea fenomenul de dezoxigenare brusca, ce poate duce la moartea pestilor.
  • compozitia chimica a apei va fi modificata, ducand la socuri pt vietatile acvatice.
  • incarcarea cu coloizi de argila, ridicand turbiditatea apei.

Ce este de facut?
Nivelul apei
Verificat nivelul apei. In unele cazuri o ploaie torentiala poate ridica serios nivelul apei. Daca forma terenului a permis scurgerea apelor pluviale in iaz, cu siguranta veti avea probleme.

Aluviunile
Nu doar apa prea multa ci si noroiul va fi adus in iaz. Astfel iazul va fi plin de apa murdara si o gramada de noroi. Apele aduse din gradina pot contine substante care sa altereze iremediabil calitatea apei. Poate va fi nevoie de o spalare completa a apei. In schimb, acest lucru are sens daca luati masuri in viitor pentru ca apele pluviale sa nu ajunga in iaz din nou.

Testarea apei:
Verificati cu tester de pH calitatea apei si efectuati corectiile necesare, daca se impun pt ameliorarea cat mai rapida a calitatii apei.

Considerati necesara:
  • ridicarea malului deasupra cotei gradinii pt a preveni scurgerile viitoare,
  • constructia unui sant de drenaj in amonte,
  • executia unui prea-plin legat la canalizare.
  • controlul si reglarea pH-ului din apa dupa ploi severe


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.