luni, 15 noiembrie 2010

Doresc un iaz ieftin - mit sau realitate

Moda iazurilor ornamentale de gradina in tara noastra a cunoscut o popularitate fara precedent in ultima vreme. Fie ca sunt mici sau mari, estetice sau mai putin estetice, iazurile de decor au impanzit gradinile caselor. Foarte multi doresc la randul lor un iaz decorativ in gradina proprie.
Un iaz este totdeauna punctul de atractie al oricarei gradini cu conditia ca aceasta sa fie construita in asa fel incat atat estetic cat si dimensional sa se incadreze in decorul gradinii.
Dar, ca si orice lucru de valoare estetica ridicata, iazul este o amenajare pretentioasa, ce necesita nu numai o investitie initiala considerabila dar si timp si bani consumati in intretinerea, renovarea si/sau repararea iazului.



LATURA POZITIVA AL IAZULUI ORNAMENTAL:
Asa cum am amintit mai sus, iazul este punctul de atractie a gradinii, este o oaza de relaxare, o zona dinamica, un contrast puternic, loc de pelerinaj, tot ceea ce doriti ca sa fie. Nuferii care infloresc constant, plantele care se schimba de la o zi la alta, pestii care inoata elegant in apa ofera tuturora o priveliste de care nimeni nu se poate plictisi.

LATURA NEGATIVA AL IAZULUI ORNAMENTAL:
Nu, un iaz nu este o investitie ieftina. O spunem de la bun inceput.
Constructia unui iaz ornamental cere munca multa. Intretinerea ei depinde de o serie de factori (forma, dimensiune, plantele acvatice, pestii, calitatea initiala a apei si tehnologia montata)
Un iaz bine proiectat va scuteste de multe probleme de calitate, dar pentru aceasta va trebui sa luati in considerare costuri aditionale.
Intretinerea iazului, la fel ca si intretinerea gradinii, cere atentie speciala si cunostinte elementare.
Costurile de exploatare (curent electric, apa, tratamente acvatice, unelte de lucru) trebuiesc luate in calcul

DORESC, TOTUSI, UN IAZ IEFTIN IN CURTE
Realitatea este ca un iaz nu este o investitie ieftina, dar se pot lua decizii intelepte pentru a mentine costurile ridicate. In continuare incercam sa va dam cateva sfaturi pt a putea construi un iaz ornamental de gradina frumoasa si estetica cu costuri cat mai mici:

Dimenisunea iazului: poate va fi mai indicat sa luati in considerare construirea unui iaz mai mic dar bine facut decat unul mare si nefunctional. Dimensiunea nu este totdeauna cel mai important factor pt un impact vizual puternic. Mai bine un iaz mic, frumos si sanatos decat unul exagerat de mare, scump, greu de intretinut si inestetic.

Izolatia iazului: este un factor vital. O izolatie prost aleasa va crea doar probleme iar repararea izolatiei poate insemna de multe ori demolarea intregii constructii, cu toate dezavantajele pe care le are in plus (scos pestii cu riscul sa moara, scos apa deja stabilizata, extragerea plantelor sensibile, pietrelor, demolarea cascadei, etc). Recomandarea mea sa alegeti sau un bazin preformat (pt iazuri mai mici de 1000 l.) sau membrana EPDM din cauciuc sintetic, care va ofera o durata de exploatare foarte indelungata si o siguranta ridicata. Membrana de PVC este recomandata doar in cazul iazurilor de mici dimensiuni (sub 10.000 l. sau chiar mai mici). Izolatia este punctul unde ne se poate face nici un compromis.

Apa
Apa va trebui procurata ata la umplere cat si la suplinire, eventual la schimbari majore de apa. Apa de la retea este scumpa si plina de clor. Apa de fantana poate fi ieftina dar recomandam analiza minutioasa pt a nu avea probleme ulterioare de calitate.

Plante acvatice: Cu toate ca plantele acvatice inseamna investitie, rolul lor intr-un iaz este foarte importanta. Un nufar potrivit la 4-5m2, flori palustre (pontadaeria, acorus, chala, etc) papura, va ajuta la mentinerea curata a apei pe termen lung, in plus rolul decorativ al plantelor este decisiva. Puteti gasi plante acvatice din flora spontana, cu conditia ca aceste colectari sa fie legale si de a fi sterilizate in prealabil cu o baie de solutie cu cupru). Luati legatura cu prieteni care au iazuri similare. Nuferii se pot multiplica primavara sau toamna prin desprinderea rizomilor, la fel si celelalte plante acvatice care au, de obicei si in conditii optime, rata de inmultire foarte mare, existand necesitatea de a se rari. Pontadaeria face flori continuu, iar semintele lor pot fi folosite oricand. Din acest punct de vedere un ajutor al prietenilor va poate fi de mare folos.

Pesti: Pestii sunt cireasa de pe tort DAR si radacina celor mai multe probleme de intretinere. Calitatea apei intr-un iaz cu pesti este foarte proasta, necesita sisteme de filtrare speciale si scumpe, pot fi lovite de poli, paraziti, etc. Daca costurile de intretinere reduse sunt importante pt Dvs, incercati sa va obisnuiti cu idea ca pestii nu sunt potriviti in iaz. Crapii japonezi sunt cele mai frumoase. Carasii aurii nu sunt sensibili. Nu tineti carasi si crapi impreuna! Sturionii, pestii de balta, pestii de parau nu sunt pentru iazuri ornamentale. Pestii pot fi procurati chiar si de la prieteni. Un pic de informare si gasiti cu siguranta o sursa de pesti de decor.

Sisteme de filtrare / recirculare
Sistemele de filtrare si/sau recirculare sunt, in cele mai multe cazuri, necesare intr-un iaz. In schimb, un iaz mic, cu multe plante si putini pesti pot fi construite si intretinute chiar si fara sisteme sofisticate si scumpe. Combinarea sistemelor de filtrare si/sau recirculare cu plante acvatice indestulatoare si excluderea sau macar limitarea cantitatilor de pesti este o solutie de economisire considerabila.

Cascada
Foarte multi doresc o cascada mare si frumoasa. Constructia cascadei este grea, scumpa, iar rezultatul, de multe ori, este dezastruoasa. In plus o pompa pe masura va poate secatui bugetul nu doar la achizitie cat mai degraba la consumul de curent. Daca cascada sau cursul de apa va functiona continuu, atunci alegeti o pompa destinata acestui scop. Va fi o pompa scumpa dar consumul redus si fiabilitatea ridicata va compensa pe termen mediu investitia. Daca optati pt o cascada care sa fie utilizata rareori, puteti opta pt o pompa submersibila ieftina.

La o lucrare de anvergura, vecinul clientului nostru, vazand sapaturile iazului a luat o decizie pripita de a-si construi si el un iaz cu pesti. A inchiriat un excavator si a sapat un crater imens in curtea casei. Apoi a venit la mine sa-mi ceara folie de izolatie. Cand l-am informat despre pret, omul nostru s-a prins de cap, a alergat inapoi dupa excavator sa impinga pamantul la loc, ca nu cumva sotia sa vada ce desteptaciuni a mai facut. Dar solul a fost compromis deja prin excavare, amestecandu-se pamantul fertil cu sterilul de la adancime. Aceasta prostie imensa a vecinului este un exemplu elocvent de lipsa de informare, planificare si organizare a unei lucrari.

SFATURI INAINTE DE INCEPEREA CONSTRUCTIEI UNUI IAZ ORNAMENTAL


La inceperea unei investitii este bine sa va informati, sa consultati specialistii, eventual alte surse de informatie (internet, carti de specialitate), sa va faceti un plan de executie, sa luati in calcul toate costurile de constructie (sapaturi, izolatie, transport de pamant, piatra, materiale de constructii, achizitionarea de sisteme de recirculare, filtrare, iluminare, etc)
Luati in considerare si costurile de exploatare (consum de curent si apa), de intretinere (timp alocat pt intretiner, substante de tratare a apei, unelte de lucru, piese de schimb pt instalatii, etc)

Asa cum o masina veche, carpita cu piese de schimb luate de la dezmembrari, va fi mereu o sursa de probleme si de evenimente deplacute, un iaz ''ieftin'', construit cu prea multe compromisuri va poate distruge toate ambitiile legate de acesta. Daca tot suntem la comparatia cu masini, orice masina necesita intretinere pe parcurs, in plus este decizia Dvs daca doriti un camion atunci cand va este suficient o masina mica de oras, daca doriti o masina de lux atunci cand lucrati pe santier
daca doriti o masina de teren si nu parasiti niciodata asfaltul. Decizia nu este totdeauna una rationala ci si sentimentala.
Decizia corecta si in acest caz este un pic dificil, dar daca nu este una corecta atunci in loc de satisfactie va fi doar o sursa de neplaceri. Iar decizia finala va fi inevitabil desfiintarea iazului.

Decizia este a Dvs. Speram sa fie una inteleapta.


participati la dezbaterea acestui subiect > 

constructia iazului, hidroizolatie, PVC, cauciuc EPDM, notiuni de baza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.