luni, 16 august 2010

Matasea broastei si combaterea algelor filamentare

Apa din iaz este plina de matasea broastei. Substantele anti-alge ajuta doar partial. 

Ce alte metode de eliminare a algelor exista?


- raspuns la o scrisoare


Matasea broastei in apa rece

In mod normal, daca apa este verde si tulbure, acesta se datoreaza algelor verzi care, pe fondul caldurii si substantelor nutritive obtinute din fecalele pestilor, hranei de pesti nedigerate, plantelor moarte si altor impuritati, prolifereaza usor. Inverzirea apei, de regula, opreste proliferarea matasii broastei si a anumitor muschi de balta prin simplul motiv ca acestea nu primesc destula lumina in apa tulbure. Daca apa este mai curata, matasea broastei poate sa prolifereze foarte rapid.
Oricum, matasea broastei creste chiar si sub gheata, intr-adevear, nu in ritmul in care o va face vara.
Matasea broastei in lac toamna tarziu

Sistemele de filtrare nu au efect direct asupra matasii broastei!

Enuntul de mai sus este valabil partial: Avand in vedere faptul ca matasea broastei nu intra in contact direct cu sistemul de filtrare, mai ales cu radiatiile ultraviolete ale becului UV-C, acestea nu vor fi afectate, sterilizate.
Daca aveti un iaz ornamental, un sistem de filtrare ar putea fi necesar pentru a extrage nitratii si fosforul. Astfel, prin prelucrarea, descompunerea si eliminarea unei cantitati insemnate de substante nutritive, matasea broastei nu mai are hrana suficienta pt dezvoltare riguroasa.

Tratamente in apa rece:
In moment ce apa din iaz este inca rece nici un fel de substanta de tratament anti alge sau anti matasea broastei nu mai are efect scontat, (in afara de chimicalele puternice care, oricum, nu se pun in apa) deci va sugeram sa asteptati cu aceste substante pana in aprilie/mai - in caz de nevoie. Motivul este reactia lenta a substantelor anti-alge precum si ritmul incetinit de asimilare a plantelor.
Daca tineti acest lac doar pentru cresterea pestilor, o turbiditate a apei este chiar bine venita - in special in cazul crapilor (koi), dar trebuie controlat regulat si nivelul toxinelor fecaloide (amoniac, nitrati, nitriti, fosfor) ce se poate usor acumula in apa.

Sfaturi de reducere a coloniei de matasea broastei din iazuri

Sfat 1 - plantati cat mai multe plante acvatice

Recomandarea mea in acest moment, inainte de a va napusti asupra substantelor "minune":
- Plantati cat mai des plante acvatice marginale (stuf, papura) avand grija sa le puteti tine sub control cresterea prea riguroasa.
- Plantati in primavara plante acoperitoare, umbritoare: salata de apa si zambile de apa precum si plante cu frunze acoperitoare (nuferi, dovleac de apa)
- plantati plante oxigenatoare subacvatice
Plantele sunt cele mai eficiente filtre ale apei.

O vegetatie abundenta arata splendid, dar poate insemna si cantitati importante de material in descompunere daca acestea nu sunt intretinute corespunzator (eliminati plantele si resturile moarte la timp)


Sfat 2 - paie de ovaz

http://www.thatpetplace.com/images/presentation/P46409.jpg
Paie de ovaz
Eficienta paielor de ovaz este demonstrata de mult timp. Prin procesul de descompunere cu ajutorul bacteriilor si fungi se elimina in apa acid humic si enzime care blocheaza cresterea algelor dar este, in acelasi timp, inofensiv pentru plante si pesti. In plus reduce duritatea apei si tine sub control nivelul de fosfati. Ca principiu, acidul humic, in prezenta luminii si oxigenului elimina peroxid de hidrogen.
Administrare: Culegeti un manunchi mai mare de paie de ovaz, legati-le impreuna si introduceti-le intr-un sac (plasa) de cartofi,
Legati un bolovan de sac si fixati-l sub nivelul apei daca nu doriti sa fie la vedere. Nu lasati sacul la fundul iazului deoarece acolo nivelul oxigenului este foarte scazut. Preferabil ar fi sa pluteasca pe apa ca sa nu se descompuna aerob sub apa.  Atentie!, balotul pluteste pe apa, dar dupa un timp se imbiba si coboara. Solutia ar fi sa se introduca in sac un obiect care va tine sacul pe linia de plutire. 
Locul: Cel mai bun loc posibil este in calea miscarii apei, pe cursul apei, sub cascada sau chiar in filtrul biologic. Deci este important sa aiba destul oxigen pentru ca eliminarea enzimelor si acidului humic sa fie eficient.  Legati sacul cu o sfoara sa-l puteti recupera mai usor.
Dupa 6 saptamani puneti un sac nou, in conditiile identice. Dupa alte 6 saptamani puneti un set nou si scoateti primul din apa. In nici un caz nu lasati mai mult de 6 luni in apa (in perioada calda si mai putin, deoarece descompunerea ajunge mult mai repede la nivelul nedorit)

Pe paiul de ovaz se formeaza si o colonie bacteriana si microorganisme devoratoare de alge, atat de alge verzi cat si de matasea broastei, care intra in actiune dupa cca 6 saptamani si tine cam tot atat, pana ce manunchiul de paie incepe sa intre in putrefactie. Din acest motiv se recomanda sa se tina 3 luni in apa, in doua schimburi, la 6 saptamani.
Tratamentul cu paie de ovaz nu este unul cu efect imediat. Perioada in care efectul lui va fi maxim poate ajunge chiar la un an.
Efecte adverse - colorarea apei, care va disparea in cateva saptamani. Descompunerea paielor de ovaz poate cauza, in prima etapa, inflorirea excesiva a algelor, din faptul ca eliminarea carbonului prin descompunere va hrani algele. Acest efect nedorit se intampla mai ales atunci cand se supradozeaza cantitatea de paie, deci dozarea corecta este si in acest caz foarte importanta. 
Dozarea:  cca 1 kg / 5m2 (adica 0,2kg/m2) deoarece este mult mai important suprafata apei.
Important: Deoarece paiele de ovaz se utilizeaza in special ca masura de preventie, este important sa executati lucrarile de curatare, sa luati masurile ce se impun pentru a reduce factorii care au influentat aparitia algelor. Nu va asteptati la minuni de la ovaz daca iazul este infestat deja.
Un produs special, ce are la baza paie de ovaz, dar si alte ingrediente utile pt stabilizarea apei precum si de reducere a algelor se numeste STROBINOL  si este un tratament pe termen lung foarte eficient.
Strobinol, contra algelor filamentare
Strobinol, peleti de ovaz contra algelor filamentoase












 

Sfat 3 - I-tronic, instalatia de combatere a matasii broastei

Exista in shopul nostru un instrument denumit I-TRONIC care functioneaza prin eliminarea de ioni de cupru prin electroliza. Sistemul seamana pe dinafara cu becurile conventionale de Ultraviolete, dar are actiune asupra matasei broastei. I-trinonic este conceput in mai multe marimi, pt iazuri cuprinse intre 5 si 75m3. Este o instalatie monitorizata cu microprocesor, in care se introduc datele de pornire si oprire, in functie de momentul care soarele rasare si apune.  Intensitatea cu care lucreaza poate fi, deasemenea, reglata.
Pentru a fi tinut sub control matasea broastei, de care mari sanse nu prea aveti cum sa scapati, se impune o curatare completa a iazului.

Sfat 4 - Bacterii.

Exista bacterii devoratoare de Nitrati si Fosfor, care reduc concentratia acestor elemente sub limita necesara proliferarii algelor.
Bacterial de la Velda sau Aqua Bactifit de la Ubbink ajuta foarte mult la solutionarea acestor probleme:
Exista colonii bacteriene dedicate special pt reducerea matasii broastelor. Tratamentul cu aceste substante necesita, totusi, cunostinte speciale si masuratori precise. Pt asemenea tratamente se va apela specialistilor. Daca doriti, scrieti o scrisoare cu aceasta intentie la info@lac.ro iar specialistii nostri va stau la dispozitie.
Mai nou, suntem in testarea unei substante, numite Viresco - devoratoare de Nitrati, ce promite sa elimine pe termen lung reaparitia algelor filamentoas. Vom reveni cu o postare ulterioara dupa testari.

Din pacate, conform experientei mele, pot sa afirm ca toate substantele minune sunt efective doar daca calitatea chimica a apei este satisfacatoare. 
Daca aciditatea, pH-ul apei ajunge la extreme, eficienta activitatii bacteriene este anihilata.  Acest lucru este perfect valabil si in cazul substantelor de tratament anti-alge. 
Reglarea pH-ului apei este o cerinta la majoritatea substanelor, inainte de aplicarea tratamentului. In caz contrar ineficienta este - in toate cazurilor - aruncate pe seama substantelor.

Sfat 5. Oxigenati.

Oxigenati cat mai bine iazul pt a preveni stagnarea si acidifierea apei.
Dupa experienta noastra o apa stagnanta se distruge in foarte scurt timp.
Oxigenarea este imperios necesar in toate iazurile iar reducerea (daca nu chiar disparitia) algelor filamentare se datoreaza oxigenarii apei.


(un simplu exemplu: un mic bazin pt copii care a fost tratat chiar si cu dezinfectanti, a mentinut apa curata timp de 3 saptamani. Dupa doua zile in care eram plecati si nimeni nu a intrat in apa, dupa revenire am constatat ca apa s-a inverzit complet, necesitand spalarea bazinului si schimbul apei .)
Oxigenarea poate fi facuta cu pompe de aerare, cu fantani arteziene, cu o cascada (in principiu prin pompe care recircula apa)
Oxigenarea este importanta si in cazul iazurilor cu sisteme de filtrare, avand in vedere faptul ca bacteriile din filtru sunt aerobe (deci consuma cantitati importante de oxigen)
Plantele oxigenatoare sunt, la fel, foarte importante si utile in iaz.

Sfat 6. Curatarea completa a iazului.

Cea mai buna perioada a salubrizarii iazului este primavara, dar daca aveti pesti, toamna ar fi de preferat, atunci cand sunt sanatoase. Primavara pestii sunt slabiti si sensibili la socurile transvazarii temporare.

Nu uitati. O spalare completa a iazului nu va elimina, decat pentru scurt timp algele filamentare.
Aceste alge vor reapare foarte rapid daca nu se vor lua masurile necesare. Totusi, in multe cazuri o spalare completa este necesara din cauza ca aspectul iazului este indezirabil, si situatia nu pare sa poata fi remediata prin tratamente.
Daca spalati iazul, au aparut substante speciale care elimina prin oxidare, algele de pe pietre si folie. Utilizarea acestor produse face parte, tot din gama de substante profesionala, nedestinata utilizarii de catre neavizati.

Sfat 7. Aplicati tratamente cu algicide

Daca preventia nu a dat rezultate, sau este deja prea tarziu:

tabletele Alglets functioneaza destul de binisor, la fel ca si celelalte substante de la Velda.

Alglets, pastile contra algelor
Alglets
10 buc pastile / pac. Un pachet intreg este suficient pentru 10.000 litri apa. Secretul consta in dozajul cat mai precis.


Velda are si substante speciale destinate contra algelor filamentoase: dozate pt 5000 l si  10.000 litri
Substanta contra algelor filamentare  pt iaz de 10000 l.


Recent a aparut, in faza de testare, o solutie speciala de la Oase. Fiind primul care am facut testare in Romania cu aceasta substanta, am si facut un raport cu poze pe aceasta tema sub urmatorul link
Efectul a fost imediat si prompt, dar reaparitia algelor este iminenta dupa cateva saptamani daca nu se iau  masuri de solutionare a cauzelor.   Acest produs, dupa ultimele informatii, nu este destinat publicului larg, ci doar a specialistilor instruiti. 


Durata efectului substantelor anti-alge si substantelor de combatere a matasii broastei



Efectul de durata al substantelor anti-alge si matasea broastei este relativa - Poate dura doar 2-3 saptamani, dar exista cazuri - in special acolo unde peretii iazului nu sunt captusiti cu prea multe pietre si suporturi de viata pentru alge - sa dispara complet.
In cazul nostru, doua dintre containerele de crestere a nuferilor a suferit o infestare cu matasea broastei. Tratamentul cu Algen-weg in cazul nostru a dus la disparitia completa a algelor.
In alt caz, tratamentul cu bacterii anti- matasea-broastei profesionale a dat efecte dupa o saptamana, cresterea algelor oprindu-se complet de la acea data. Viresco aminteste de disparitia algelor pe termen de chiar cativa ani buni.  Vom vedea rezultatele.

Daca substantele anti-alge nu au efect:

- verificati aciditatea apei. Majoritatea substantelor anti-alge nu vor avea efect daca aciditatea apei nu se gaseste intre valori relativ normale. Folositi intodneauna testere de apa pt a verifica periodic calitatea apei din iaz. In caz de nevoie utilizati substante de reglare a pH-ului.

- in ape curgatoare, folosirea de anti-alge este interzisa si nefolositoare.

- Iazurile neizolate, au un aport de substante nutritive atat de mare din solul cu care este in contact apa din iaz, ca anumite substante anti-alge nu au efect.

Nu uitati ca unele dintre aceste substante dezoxigeneaza apa, in special vara pot aparea cazuri in care pestii sufera sau chiar mor daca nu exista oxigenare adecvata. Este vital sa respectati instructiunile de dozare, pentru a preintampina probleme la pesti.
- Descompunerea algelor are loc pe fondul unei descompuneri bacteriene puternice ce absoarbe mult oxigen. Scaderea nivelului oxigenului in asemenea cazuri pot provoca mari probleme.


CONCLUZIE:

ca si in medicina, preventia este mai buna decat orice.  Identificarea cauzelor care duc la distrugerea calitatii apei va ajuta sa remediati problemele mult mai usor. Tratamentele simptomatice nu vor asigura rezolvarea definitiva a problemelor, ci vor aduce doar bataie de cap permanenta si cheltuieli inutile.

participati la dezbaterea acestui subiect >

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Informatiile de mai sus sunt pentru iubitorii de apa si natura.
Acest blog contine cea mai vasta baza de date si informatii tematice legate de iazuri naturale, piscine naturale, bazine, hidroizolatii si alte constructii acvatice
Opinia Dvs este importanta pentru noi.